De mondverzorging van onze kinderen is belangrijk! Maar wist je dat veel kinderen in Nederland niet de juiste zorg krijgen die ze nodig hebben? Gelukkig hebben de tandartsen bij de KNMT (beroeporganisatie voor tandartsen) een te gekke campagne gelanceerd genaamd ‘De tanden van je kind, daar zorgen we samen voor!‘ Ze willen dat ouders zich bewust worden van het belang van regelmatige tandartsbezoeken en de rol die ze spelen bij het poetsen van de tanden van hun kinderen.

Zo zorg je voor de tanden van je kind

Als ouder heb je een belangrijke taak in het opbouwen van goede mondverzorgingsgewoonten bij je kind. Het begint al met het helpen en begeleiden van je kind bij het tandenpoetsen. Samen poetsen is aanbevolen, want zo zorg je ervoor dat alle tandjes goed schoon worden en die nare tandplak geen kans krijgt om schade aan te richten.

Ook is het belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan. Veel ouders weten niet dat tandartsbezoeken voor kinderen tot 18 jaar helemaal worden vergoed door de basisverzekering. Het kost jou als ouder helemaal niets extra om je kind naar de tandarts te brengen. Zo’n controlebezoekje kan al in een vroeg stadium problemen opsporen, zodat erger voorkomen kan worden in de toekomst.

Naast het dagelijkse tandenpoetsen is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan wat onze kinderen eten. Suikerrijke snacks en drankjes zijn echt funest voor de tanden. We moeten dus proberen om die suikerbommen te beperken en liever te kiezen voor gezonde alternatieven zoals fruit, groenten en water. Een gezond dieet is namelijk belangrijk voor een gezonde mond.

Een gezond gebit voor jouw kind 

Wist je dat een gezond gebit niet alleen belangrijk is voor de mondgezondheid van je kind, maar ook voor zijn of haar algehele welzijn en zelfvertrouwen? Tandbederf en tandvleesaandoeningen kunnen namelijk superveel pijn veroorzaken, problemen geven met eten en praten, en zelfs invloed hebben op de ontwikkeling van het gezicht en de kaak. Daarom moeten we op tijd ingrijpen en preventieve maatregelen nemen, zodat we die problemen kunnen voorkomen of op zijn minst beperken.

De KNMT heeft met hun preventieve mondzorgcampagne als doel om ouders bewust te maken van het belang van goede mondverzorging bij kinderen en ze te motiveren om actief deel te nemen aan het behoud van een gezond gebit. Ze werken samen met tandartsen en andere zorgverleners om ervoor te zorgen dat minder kinderen achterblijven op het gebied van preventieve mondzorg.

Zo maak je als ouder tandenpoetsen leuk

Als ouder kun je verschillende stappen nemen om de mondgezondheid van je kind te bevorderen. Allereerst is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Laat je kind zien dat ook jij regelmatig je tandenpoetst en maak er een gezellige activiteit van samen met je kind. Je kunt bijvoorbeeld leuke liedjes zingen, verhalen vertellen of speciale kindertandpasta gebruiken om het tandenpoetsen aantrekkelijker te maken.

Daarnaast is het belangrijk om je kind aan te moedigen om zelfstandig te poetsen naarmate het ouder wordt. Leer je kind de juiste techniek en geef hem of haar de verantwoordelijkheid om zelf de tanden te poetsen. Natuurlijk is het wel belangrijk om als ouder toezicht te houden en waar nodig ondersteuning te bieden, vooral bij jongere kinderen.

De tanden van je kind verdienen de nodige zorg en aandacht

Door samen te werken met tandartsen en actief deel te nemen aan de preventieve mondzorg van je kind, kun je ervoor zorgen dat je kind een gezond gebit krijgt en toekomstige tandheelkundige problemen worden voorkomen. De campagne ‘De tanden van je kind, daar zorgen we samen voor!’ benadrukt het belang van deze samenwerking en biedt ouders de nodige informatie en ondersteuning.

Laten we samenwerken om de mondgezondheid van onze kinderen te verbeteren en hun stralende glimlach te behouden. Doe jij ook mee? Samen kunnen we ervoor zorgen dat onze kinderen de beste mondzorg krijgen die ze verdienen. Dus laten we die tanden poetsen, regelmatig naar de tandarts gaan en gezonde eetgewoonten stimuleren. Samen zorgen we voor de tanden van onze kinderen!

Inschrijven

Is jouw kind nog geen patiënt bij ons? Schrijf je kind hier in!

Ook als je zelf geen patiënt bent in onze praktijk, kan je kind bij ons terecht om spelenderwijs aan de tandarts te wennen.