Gaatjes voorkomen bij je kinderen is minder moeilijk dan het lijkt. Zolang je je als ouder aan een paar basisregels houdt. Die zijn nog lang niet bij iedereen bekend, zo blijkt uit een enquête van de KNMT. Ruim 1800 deelnemers vulden de enquête in. 

Dat je na het doorbreken van het eerste tandje al met poetsen moet beginnen, dat weten de meeste ouders wel. Ook dat je je kindje na het poetsen geen fris of vruchtensap meer moet laten drinken, is veel ouders bekend. 

Maximum aantal eet- en drinkmomenten

Over het maximum aantal eet- en drinkmomenten op een dag voor een gezond gebit bestaat nog wel wat verwarring. Bijna de helft van de ouders weet dat het er liever niet meer dan 5 mogen zijn. Dat betekent dus naast de 3 maaltijden ontbijt, lunch en avondeten niet meer dan 2 keer een tussendoortje. Alleen dan kan speeksel de zuren die tanden aantasten steeds weer op tijd neutraliseren, zodat er geen gaatjes ontstaan.

Naar de tandarts vanaf de eerste tand

Ook weet slechts 36% van de ouders dat het belangrijk is om, vanaf het doorbreken van het eerste tandje, je kind al mee te nemen naar de tandarts. Wij kunnen je tips geven over hoe je het beste de tandjes van je kind kunt poetsen. Ook kunnen wij je voorlichten over het effect van eten en (fruit)sapjes op de ontwikkeling van bijvoorbeeld gaatjes.

Een gezond gebit is kinderspel

Meer dan 2 op de 3 kinderen in Nederland hebben voor hun 18e verjaardag minstens één gaatje in hun gebit. En dat terwijl je die bijna altijd kunt voorkomen als je goed voor de mond van je kind zorgt. In ons vorige nieuwsbericht deelden wij de 6 basisregels om het gebit van jouw kind gezond te houden.

Naar de tandarts

Je kan je kind meenemen naar je eigen halfjaarlijkse controle. Zo ziet je kind dat je zelf ook in de stoel ligt en dat er niets vervelends gebeurt. Ook als je zelf geen patiënt bent in onze praktijk, kan je kindje bij ons terecht om spelenderwijs aan de tandarts te wennen.