Als ouder wil je natuurlijk niets liever dan dat je kind gezond opgroeit en daar hoort ook een gezond gebit bij. Maar hoe zorg je ervoor dat de tanden van je kind gezond blijven en gaatjes worden voorkomen? In deze blog delen we zes waardevolle tips om ervoor te zorgen dat het gebit van jouw kind gaaf blijft.

$

1. Regelmatig poetsen

Het begint allemaal met regelmatig poetsen. Vanaf het moment dat het eerste tandje doorkomt, is het belangrijk om te beginnen met tandenpoetsen. Eén keer per dag, voor het slapen gaan. Poets met tandpasta die fluoride bevat. Dit helpt bij het verwijderen van tandplak en het versterken van het tandglazuur. Als je kind 2 jaar oud is, poets je ook ’s morgens de tanden.

$

2. Poetsen met zorg

Het is belangrijk om je kind te leren hoe ze zelf moeten poetsen, maar tot ze ongeveer 10 jaar oud zijn, is het verstandig om altijd zelf nog een keer na te poetsen. Jonge kinderen hebben nog niet de motorische vaardigheden en het geduld om hun tanden grondig te poetsen, dus een extra poetsbeurt van een ouder is zeker geen overbodige luxe. Zorg ervoor dat je kind minstens twee keer per dag twee minuten lang poetst en let erop dat alle tanden en kiezen goed gereinigd worden.

$

3. Geen eten en drinken na het poetsen

Een belangrijke tip om gaatjes te voorkomen, is om je kind ’s avonds na het poetsen geen eten en drinken meer te geven, behalve water. Als je kind nog eet of drinkt na het poetsen, kunnen suikers en zuren in het voedsel het tandglazuur verzwakken en gaatjes veroorzaken. Geef dus ook geen drinkflesje met limonade of sap mee naar bed.

$

4. Beperk de eet- en drinkmomenten

Te veel eten en drinken gedurende de dag kan schadelijk zijn voor het gebit van je kind. Probeer daarom het aantal eet- en drinkmomenten te beperken tot maximaal vijf keer per dag, dus drie maaltijden en twee gezonde tussendoortjes. Op deze manier krijgt het gebit voldoende tijd om te herstellen tussen de eetmomenten door, waardoor de kans op tandbederf wordt verminderd.

$

5. Controle bij de tandarts

Een bezoek aan de tandarts is ontzettend belangrijk voor een goede mondgezondheid. Maak daarom een afspraak zodra je kind een eerste tandje heeft. De tandarts controleert de mond en geeft advies over de mondverzorging. Het is ook belangrijk om regelmatig op controle te blijven gaan, zelfs als er geen problemen lijken te zijn. Een controle bezoek bij de tandarts voor kinderen tot 18 jaar wordt volledig vergoed door de basisverzekering, dus het kost je als ouder niets extra.

$

6. Beperk suiker

Suiker is een grote boosdoener als het gaat om tandbederf. Overmatige suikerinname kan leiden tot gaatjes in tanden en kiezen. Geef je kind daarom geen flesje sap, limonade of yoghurtdrankje, waaruit ze constant drinken. Water is altijd een goede keuze! Probeer het aantal suikerhoudende snacks en drankjes te beperken en geef de voorkeur aan gezonde alternatieven zoals fruit, groenten en water. En leer je kind uit een beker te drinken.