Meer dan 2 op de 3 kinderen in Nederland hebben voor hun 18e verjaardag minstens één gaatje in hun gebit. En dat terwijl je die bijna altijd kunt voorkomen als je goed voor de mond van je kind zorgt. Maar weet jij hoe dat moet? 

Wij delen 6 basisregels om te zorgen dat het gebit van jouw kind gaaf blijft:

  1. Zorg voor maximaal 5 eet- en drinkmomenten per dag.
  2. Poets vanaf het doorbreken van het eerste tandje met fluoridetandpasta.
  3. Na het poetsen ’s avonds geen eten of drinken, behalve water.
  4. Neem je kind vanaf het doorbreken van het eerste tandje mee naar de tandarts.
  5. Poets 2x per dag 2 minuten en poets tót 10 jaar altijd na.
  6. Geef geen flesjes met (dik)sap of limonade aan kleine kinderen.

De basisverzekering vergoedt de controle

Het komt nog steeds voor dat kinderen op 5-jarige leeftijd nog niet bij een tandarts zijn geweest! Het is belangrijk dat je kind tijdig naar de tandarts gaat. Dit bevordert niet alleen een gezonde ontwikkeling van het gebit, maar het verkleint ook angst op latere leeftijd. Daarom raden wij aan om je kindje vanaf het doorbreken van het eerste tandje mee te nemen op controle.

Wist je dat de basisverzekering de tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar (met uitzondering van kronen, bruggen, beugels en implantaten) volledig vergoedt? En daarbij geldt geen eigen risico. Een bezoek aan de kindertandarts hoeft voor niemand een financiële drempel te zijn.

Naar de tandarts

Je kan je kind meenemen naar je eigen halfjaarlijkse controle. Zo ziet je kind dat je zelf ook in de stoel ligt en dat er niets vervelends gebeurt. Ook als je zelf geen patiënt bent in onze praktijk, kan je kindje bij ons terecht om spelenderwijs aan de tandarts te wennen.