Een ongeluk zit in een klein hoekje. Tijdens het spelen, tijdens het fietsen, tijdens de gymles… Er kan altijd iets gebeuren waardoor jouw kindje valt en er schade ontstaat aan het gebit. Weet jij wat je moet doen als er een tand uitvalt of als deze scheef zit? Hieronder geven wij tips over hoe je per situatie kunt handelen.

Stukje van de tand afgebroken

Bewaar het stukje tand en ga zo snel mogelijk naar de tandarts. De tandarts kan beoordelen of er een reparatie nodig is.

De tand is eruit

Is het een melktand? Ga zo snel mogelijk naar de tandarts. De tandarts kan beoordelen of er een reparatie nodig is. Plaats de tand NIET terug.

Heeft jouw kind al een blijvend gebit? Dan is er direct actie nodig om blijvende schade te voorkomen. Vertrouw op jouw eigen kunnen en voer de volgende stappen uit:

– Houd de tand aan de bovenkant vast, raak de wortel niet aan.

– Spoel de tand en wortel 10 seconden af onder koud stromend water.

– Plaats de tand terug in de holte.

– Ga direct naar de tandarts.

Uitgeslagen tand bewaren

Lukt het je niet om de “blijvende tand” terug te plaatsen, bewaar de tand dan in de mond (bijvoorbeeld tussen de wang en kiezen) of bewaar de tand in wat melk. Ga direct naar de tandarts.

Bloeding rondom het tandvlees

Bij een bloeding rondom het tandvlees zit de tand waarschijnlijk los en is het verstandig om dit door de tandarts te laten controleren. Bij voorkeur dezelfde dag nog.

De tand zit los

​Een losse tand hoeft geen problemen op te leveren maar het is wel verstandig om er zo snel mogelijk door de tandarts naar te laten kijken. Bij voorkeur dezelfde dag nog.

De tand is naar binnen geslagen

Probeer de tand NIET zelf terug naar de goede plek te verplaatsen, maar ga zo snel mogelijk naar de tandarts. Ook als het nog om een melktand gaat.

Zwelling aan de buitenkant van de mond

Bij een zwelling aan de buitenkant van de mond mag er altijd gekoeld worden. Het is soms moeilijk te zien waar het bloed vandaan komt. Soms lijkt er niets mis te zijn met de tanden, maar er kan een scheur in het tandvlees zitten en dit moet gehecht worden. Maak daarom altijd een afspraak bij de tandarts.

Voor eerste hulp naar de tandarts

In alle gevallen geldt: geen paniek, maar ga zo snel mogelijk naar de tandarts.

Ook als de kinderen op het kinderdagverblijf, school of buitenschoolse opvang verblijven, hoeft er niet op de ouders gewacht te worden, maar kunnen kinderen met gebitsongevallen altijd bij ons terecht.

Eerste hulp bij tandongevallen

Overdag: 0345-520637 (kies voor optie SPOED)
Pascalweg 2, Culemborg

Buiten de openingstijden: 0900-8602
Soestwetering 1, Utrecht

Wij zijn aangesloten bij de Tandarts-Spoedpraktijk gevestigd in het St. Antonius in Utrecht/Leidsche Rijn. Dit betekent dat je buiten onze openingstijden in de avond, nacht, het weekend en op feestdagen voor ernstige tandpijn of tandletsel bij kinderen telefonisch contact kunt zoeken met de spoedpraktijk.

Tandartskosten

De kosten van de eerste noodzakelijke zorg na een ongeval worden voor kinderen onder de 18 jaar vanuit de basisverzekering vergoed.

Na een ongeval kan het zijn dat je kind een kroon of brug (eventueel op implantaat) voor een hoek- of snijtand nodig heeft. Ook dit wordt na een ongeval tot 18 jaar uit de basisverzekering vergoed.

Toch kan het zijn dat de tandarts het verstandiger vindt, om pas na het 18de jaar te implanteren. Tot en met 22 jaar wordt dit dan ook nog vanuit de basisverzekering vergoed, mits duidelijk is dat de hoek- en of snijtand voor het 18de jaar verloren is gegaan.

Over het algemeen adviseren wij om vooraf toestemming te vragen aan je zorgverzekeraar. Het kan beter van tevoren goed geregeld zijn, dan ellende achteraf te hebben.