Voor het eerst met je dreumes naar de tandarts is een spannende stap voor veel ouders. Wij adviseren je kindje vanaf het doorbreken vanaf het eerste tandje mee te nemen naar de controle. Hoe gaat dat in zijn werk en waar moet je rekening mee houden? Wij zetten veelgestelde vragen op een rijtje.

Moet mijn kindje in de behandelstoel?
Dit is tijdens een eerste bezoek niet nodig. Bij een eerste bezoek op jonge leeftijd willen we vooral kennismaken met het kindje en het kindje laten wennen aan ons. Graag spreken wij het eerste jaar wat vaker af, zodat het kindje uit zichzelf in de stoel gaat zitten.

Kijkt de behandelaar in de mond met een spiegel en een haakje?
Voor een goede controle van het kindergebit kijken we het liefst met de spiegel en “het haakje”. Als we in de “wen-fase” zitten, is een spiegeltje ook vaak genoeg. Als dat nog te spannend is, kijken we alleen met onze ogen.

Wie behandelt mijn kindje?
De behandeling wordt uitgevoerd door onze medewerkers met affiniteit voor kinderen.

Hoelang duurt de behandeling van mijn kindje?
Wij houden de behandeling bij een kindje zo kort mogelijk. Een controle afspraak duurt gemiddeld 10 – 20 minuten, zodat er tijd is voor vragen. Een behandelafspraak duurt maximaal 30 – 45 minuten. Jonge kinderen tot 4 jaar blijven maximaal 20 minuten in de stoel, meer geduld kunnen we niet van ze vragen. Daarom is het belangrijk wij de kinderen leren kennen, want dan kunnen we een betere inschatting maken van wat het kindje aankan (of niet).

Moet mijn kindje ingeschreven worden?
​Iedere patiënt wordt bij ons ingeschreven, ook jouw kindje. Hierdoor kunnen we een patiëntendossier bijhouden en kunnen we notities maken van het gesprek en de informatie die we gekregen en gegeven hebben. Mocht er ooit iemand anders naar je kindje kijken, dan is in ieder geval alle informatie over het verleden beschikbaar.

Kan mijn kindje bij jullie ingeschreven worden als ik geen patiënt bij jullie ben?
Jazeker! Het is geen vereiste om zelf ingeschreven te staan. Je kindje is altijd welkom bij ons.

Wat kost een eerste bezoek aan de tandarts?
De basiszorg is gratis tot 18 jaar.

Moet ik voor mijn kindje een aparte afspraak maken?
Heel graag, want dan kunnen wij garanderen dat er echt tijd en aandacht voor je kindje is en de eventuele vragen die er zijn.

Hoe vaak moet mijn kindje mee op controle?
Om je kindje aan de tandarts te laten wennen, adviseren wij om elke 3 maanden even langs te komen. Zodra je kindje gewend is aan de tandarts hangt de frequentie van het bezoek af van het gebit van het kindje. Als er aandachtspunten zijn, vinden wij het prettig om de controle om de 3 maanden te houden. Als er geen aandachtspunten zijn, dan zal de controle elke 6 maanden plaats vinden.

Ik ben bang voor de tandarts, hoe kan ik voorkomen dat mijn angst overslaat op mijn kindje?
Krampachtig eigen angst verbergen, werkt vaak averechts. De angst niet benoemen is beter. Laat je kindje zelf ervaren en aangeven wat hij/zij van het bezoek vindt. Soms zijn dingen, zeker in het begin, spannend en dat mag. Wij geven jouw kindje de ruimte om iets spannend te vinden en zijn dan ook gewend om alles heel duidelijk uit te leggen en overal open en eerlijk over te zijn.

Waar kan ik terecht als ik andere vragen heb?
Via telefoon of mail zijn we bereikbaar voor alle vragen. Indien nodig kunnen we een belafspraak maken om vragen direct te beantwoorden.

Schrijf je dreumes in

Is jouw kindje nog geen patiënt bij ons? Schrijf je dreumes in!

Ook als je zelf geen patiënt bent in onze praktijk, kan je kind bij ons terecht om spelenderwijs aan de tandarts te wennen.